Persbericht De Fietsende Vrienden

EEN TEKENBEET MET FATALE GEVOLGEN

‘DIT NOOIT MEER‘ IS WAAR DE FIETSENDE VRIENDEN VOOR STRIJDEN!

Die fatale tekenbeet liep hij op in de frisgroene natuur. Na een ziektebed van een half jaar waarin zijn hersenen langzaam werden aangetast, overleed onze vriend en broer Jaap (43) eind 2017 in onze aanwezigheid aan de gevolgen van de tekenbeetziekte TBE (Tick-Borne Encephalitis). Omdat niemand anders dit mag overkomen, gaan wij, De Fietsende Vrienden, aandacht vragen en onderzoeksgeld ophalen voor deze tekenziekte die ook in nl steeds vaker voorkomt. Dit doen we door komende zomer in 15 dagen ruim 1500km van Swifterbant naar Jaaps laatste rustplaats nabij Stockholm te fietsen, waar we op zijn geboortedag 6 september zullen finishen.

DE GELE TRUI

Het was in 2012 dat we bij het WK wielrennen in Valkenburg waren. Jaap wakkerde daar bij ons het wielrenvuurtje verder aan. Symbolisch gaf hij Arjan, destijds de minst fanatieke fietser, de gele trui. “Jij kunt dit ook” sprak Jaap vol vertrouwen. Sindsdien trappen we met grote regelmaat fanatiek op de pedalen en hebben we magische bergen als de Mont Ventoux, de Grossglockner, Grand Saint Bernard en de Passo Stelvio met zweet op ons voorhoofd bedwongen. Niet gek dus dat we ons verenigd hebben in De Fietsende Vrienden.

DE TOUR DE TBE

Wij zijn Robert Baarda, Arjan van Egmond, Richard Drenth en Age Yska. Als echte fietsende kameraden gaan we in de zomer van 2022 de Tour De TBE rijden. Een fietstocht van ruim 1.500 kilometer. Op 21 augustus 2022 trappen we af  in de oase van het groene Swifterbant, waar onze vriendschap met Jaap ontstond. Via Duitsland en Denemarken zetten we koers naar Stockholm. Hier woonde Jaap met zijn gezin aan het water. Op 6 september 2022, de dag van Jaap zijn verjaardag, fietsen we in een emotionele rit naar de witte kapel in Ekerö, Daar bovenop die heuvel met dat prachtige uitzicht over het helderblauwe meer, is zijn laatste rustplaats.

VOORLICHTING EN ONDERZOEK NAAR TBE ZIJN BELANGRIJK

In de aanloop naar en tijdens de Tour de TBE vinden we het belangrijk om aandacht te schenken aan tekenencefalitis (TBE). TBE staat voor een hersenontsteking veroorzaakt door een tekenbeet. Een piepklein beestje kan dus zorgen voor grote ellende. Tegen TBE is helaas nog geen behandeling beschikbaar. Je kunt je wel laten inenten met een vaccin. Daarom zijn voorlichting en onderzoek zo belangrijk. Met jouw donatie gaan we samen met Stichting Tekenbeetziekten meer bekendheid geven aan TBE in Nederland, aandacht besteden aan de symptomen van TBE, vertellen over preventie van tekenbeten en zorgen voor meer onderzoek naar besmetting van teken met TBE. Jouw bijdrage kan dus echt het verschil uitmaken!

Meer weten over de verrichtingen van De Fietsende Vrienden of ons steunen met een donatie?  Koers dan snel naar www.defietsendevrienden.nl

EEN TEKENBEET KAN IEDEREEN OVERKOMEN

De teek, misschien wel het gevaarlijkste dier van de lage landen. Het aantal tekenbeten is alleen al in Nederland meer dan 1,5 miljoen per jaar. En dat aantal loopt alleen maar op. Uit de meest recente cijfers blijkt dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders wel eens door een teek gebeten is. Dat kan in het bos, de duinen, de heide, parken, weilanden en je eigen tuin. Het risico dat jij zelf een beet van een teek krijgt is dus heel erg groot!

Van een tekenbeek kun je goed ziek worden. In Nederland is de meest voorkomende tekenbeetziekte Lyme. Ongeveer 2 tot 3% van de mensen die gebeten worden door een teek lopen deze ziekte op. Waar veel minder over bekend is, is TBE. Ook wel bekend als tekenencefalitis-virus. Dit tekenvirus kan zorgen voor een hersen(vlies)ontsteking. Met alle gevolgen van dien. Sinds 2016 weten we dat teken in bepaalde gebieden in Nederland besmet kunnen zijn met TBE-virus. De kans op een infectie na een tekenbeet is in Nederland nu nog klein, omdat tot nu toe gelukkig nog weinig teken besmet zijn met het TBE-virus. Dit aantal loopt echter wel op. De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting in Nederland zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, centraal Noord-Brabant, het noordoosten van de Flevopolder, Twente en de Achterhoek. Het TBE-virus komt vaker voor in andere Europese landen, waaronder Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Noordoost Frankrijk en Zuid-Engeland. 

Meer weten over TBE?.

Neem dan contact op met Stichting Tekenbeetziekten: https://www.tekenbeetziekten.nl/de-teek-en-tekenbeetziekten/andere-tekenbeetziekten/tekenencefalitisvirus-tbe-fsme/

Of bekijk de TBE Q&A op onze site: https://defietsendevrienden.nl/tbeqa/

OVER DE FIETSENDE VRIENDEN

Stichting De Fietsende Vrienden.
Hoenderloseweg 49. 7339 GA Ugchelen
KVK: 86157477.
IBAN: NL88 RABO 0190 7104 62

Contactpersoon voor de Pers en Sponsoren: Age Yska [tel: +31 (0)6 – 3304 3224] email: age.yska@marketingmanager.nu

Help jij De Fietsende Vrienden?

De Fietsende Vrienden is een ongesubsidieerde stichting. Zonder bijdragen van onze fans en partners kunnen wij geen bekendheid geven aan en aandacht besteden aan de symptomen van TBE, vertellen over preventie van tekenbeten en zorgen voor meer onderzoek naar besmetting van teken met TBE. Wij zijn daarom zeer blij met iedere financiële bijdrage in de vorm van een donatie of schenking. Jouw bijdrage maakt het verschil!.

Stichting De Fietsende Vrienden is door De Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling, een ANBI. Dat betekent dat wij over onze ontvangen schenkingen geen belasting hoeven te betalen. Ook als donateur of sponsor kun je profiteren van belastingvoordeel.

DOWNLOAD

English Press Release: Download here.

Download beelden/pictures & logo’s: https://defietsendevrienden.nl/media/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s