Tekenbeetziekte TBE in het nieuws

Pas op! De tekenbeetziekte TBE is gevaarlijk. Het tast alles aan. Je botten, je spieren, je hersenen. We moeten dus uitkijken voor teken in de natuur. Wandelaars en fietsers moeten extra alert zijn. TBE, de tekenbeetziekte dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken komt steeds vaker voor. Bij mens, maar ook bij (huis)dieren. Gelukkig wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan deze tekenziekte. Want die aandacht is belangrijk om nieuwe gevallen van TBE te voorkomen. Hieronder vind je een bloemlezing van nieuwsberichten over TBE:

Achterhoek en Utrechtse Heuvelrug hotspots voor gevaarlijke tekenziekte

ENSCHEDE/WINTERSWIJK – Wandelaars en fietsers in Twente, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek moeten extra alert zijn op tekenbeten. Het oosten van Nederland blijkt een hotspot voor teken die besmet zijn met het TBE-virus. Dat kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Lees verder als abonnee van De Gelderlander van 20 juli 2022: https://www.gelderlander.nl/doetinchem/achterhoek-en-utrechtse-heuvelrug-hotspots-voor-gevaarlijke-tekenziekte~a74b20d9/

Een derde van alle tekenbeten niet in het bos, maar in de achtertuin: zo zit het in jouw gemeente

Controleren op teken na een wandeling zit er bij veel mensen inmiddels wel in. Maar ook na een middagje tuinieren? Onderzoekers hopen van wel. Zij hebben berekend dat een derde van alle tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Dus ook TBE. Lees verder als abonnee in De Limburger van 30 mei 2022: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220529_95584117

Zo verwijder je een teek en antwoord op andere vragen over tekenbeten

Het tekenseizoen is in volle gang. Een beet van een teek kan nare gevolgen hebben: de parasiet kan de Lyme-bacterie of het TBE-virus bij zich dragen. Wat is de beste manier om een teek te verwijderen? En vier andere veel gestelde vragen over de teek. De antwoorden op deze vragen kun je lezen in het Brabants Dagblad van 25 mei 2022: https://www.bd.nl/brabant/zo-verwijder-je-een-teek-en-antwoord-op-andere-vragen-over-tekenbeten~ace32278

Met TBE besmette teken in opmars in ons land (België)

Teken kunnen je niet enkel besmetten met de ziekte van Lyme, ze kunnen ook drager zijn van het tick borne encephalitis virus of TBE- virus dat tekenencefalitis (hersen(vlies)ontsteking) kan veroorzaken. De laatste jaren verspreiden deze zich ook richting onze contreien. Klinisch bioloog dr. Marjan Van Esbroeck (Instituut voor Tropische Geneeskunde ITG) legt uit waar je moet op letten en hoe je je optimaal kan beschermen. Lees in Plus Magazine (editie 2 mei 2022) het complete artikel: https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/met-tbe-besmette-teken-in-opmars-in-ons-land/article-normal-1863301.html

Pas op! Tekenbeet in omgeving Roggebot kán leiden tot hersen(vlies)ontsteking

Tekenencefalitis is een hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaakt door het tekenencefalitisvirus. Besmette teken dragen dit TBE-virus over van dier naar dier en soms naar de mens. Sinds vijf jaar is bekend dat teken in bepaalde gebieden in Nederland besmet kunnen zijn met het TBE-virus. Het volledig artikel is op 20 augustus 2021 gepubliceerd in De Drontenaar: https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/algemeen/238396/teek-die-hersenontsteking-kan-veroorzaken-voor-t-eerst-aangetro

Nieuwe tekenziekte gespot, expert Arnold waarschuwt: ‘Wees voorbereid’

Ook zo bang voor teken? Pas op, de bossen zitten er weer vol mee. Over deze spinachtige beestjes bestaan nog altijd veel misverstanden, terwijl we eigenlijk heel erg voor ze moeten uitkijken, zegt tekenexpert Arnold van Vliet. Lees in het AD van 20 mei 2021 het hele artikel: https://www.ad.nl/utrecht/nieuwe-tekenziekte-gespot-expert-arnold-waarschuwt-wees-voorbereid~a69a1bcd/

Toename aantal gevallen hersenvliesontsteking door TBE-virus na tekenbeet

Volgens Nature Today is de tekenactiviteit in Nederland nu zeer hoog. Naast de ziekte van Lyme, moeten we inmiddels in een deel van Nederland ook aandacht hebben voor tekenencefalitis (TBE) na een tekenbeet. Het TBE-virus is in 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen. Uit het nieuwste Europese overzicht van het European Center for Disease Control blijkt dat het TBE-virus steeds vaker voorkomt. Lees verder op Nature Today: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27700

Nieuwe tekenziekte in Nederland

Ook dieren kunnen besmet raken met TBE. Het TBE-virus is in Nederland voor het eerst geconstateerd bij reeën. Het TBE-virus wordt door besmette teken juist op dieren overgedragen en soms ook op de mens. Bijvoorbeeld schapen, geiten en koeien kunnen na besmetting het virus uitscheiden in de melk. Maar ook huisdieren, zoals de hond kunnen een besmetting met dit virus oplopen na een tekenbeet. Lees hier verder: https://www.dierapotheker.nl/dierentips/nieuwe-tekenziekte-in-nederland

Frits overleefde gevaarlijke tekenbeet: ‘Maar ik word nóóit meer de oude’

„Het tast alles aan. Je hersenen, je botten, je zenuwen. Echt, je moet mensen waarschuwen. Er wordt veel te gemakkelijk gedacht over een tekenbeet.” Frits Kroon uit het Twentse Delden was vorig jaar een van de eerste Nederlanders die via een teek besmet raakte met het TBE-virus en een hersenvliesontsteking opliep. Lees in het AD van 25 juli 2020 het hele artikel: https://www.ad.nl/binnenland/frits-overleefde-gevaarlijke-tekenbeet-maar-ik-word-nooit-meer-de-oude~a05d1aaf/

Achterhoek en Utrechtse Heuvelrug hotspots voor gevaarlijke tekenbeetziekte

ENSCHEDE/WINTERSWIJK – Wandelaars en fietsers in Twente, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek moeten extra alert zijn op tekenbeten. Het oosten van Nederland blijkt een hotspot voor teken die besmet zijn met het TBE-virus. Dat kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Lees in het AD van 22 juli 2020 het hele artikel: https://www.ad.nl/doetinchem/achterhoek-en-utrechtse-heuvelrug-hotspots-voor-gevaarlijke-tekenziekte~a74b20d9/

Verspreiding van tekenencefalitisvirus in Nederland

In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken ook het tekenencefalitis(TBE tick-borne encephalitis )-virus overbrengen. Elk jaar bijten zo’n 1,5 miljoen teken iemand in Nederland, vooral tussen maart en oktober. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme. In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken ook het tekenencefalitis(TBE tick-borne encephalitis )-virus overbrengen. Hoewel het risico op tekenencefalitis na een tekenbeet vele malen kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten. Lees dit artikel dat gepubliceerd is op 24 juni 2020 op site van tekenradar.nl: https://www.tekenradar.nl/nieuws/2020-06-24 en op 25 juni 2020 in De Zorgkrant hier verder: https://zorgkrant.nl/anders/11991-verspreiding-van-tekenencefalitisvirus-in-nederland

Teken-encefalitis in Nederland

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd op 27 februari 2020 een artikel gepubliceerd over TBE in Nederland. Dit artikel kun je hier lezen: https://www.ntvg.nl/artikelen/teken-encefalitis-nederland

Tekenencefalitis: hersenvliesontsteking door een tekenbeet

Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen op mensen. De bekendste daarvan is de Ziekte van Lyme. Daarnaast kunnen teken ook het TBE-virus met zich meedragen. Wie door een teek gebeten wordt kan daardoor tekenencefalitis krijgen, oftewel een hersenvliesontsteking ten gevolge van een tekenbeet. Na een incubatietijd van één tot twee weken krijgt men dan te maken met lichte ziekteverschijnselen. Na een aanvankelijk herstel hiervan kan de situatie snel erg achteruit gaan tot men een hersenvliesontsteking ontwikkelt. Een ziekenhuisopname is dan noodzakelijk. Dat een tekenbeet erg gevaarlijk kan zijn, kun je lezen in de rest van het artikel dat Mens en Gezondheid op 12 november 2019 hier publiceerde: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/173353-tekenencefalitis-hersenvliesontsteking-door-een-tekenbeet.html

Nieuwe tekenziekte in Nederland zorgt voor hersenvliesontsteking

Hij hoort tot de meest gehate dieren van Nederland: de teek. En nu blijkt hij behalve de vervelende ziekte van Lyme ook nog eens hersenvliesontsteking te kunnen verspreiden. De universiteit van Wageningen onderzoekt hoeveel teken inmiddels met het zogeheten TBE-virus besmet zijn en hoe de ziekte zich over ons land verspreid. Op 16 september 2019 besteedde het radioprogramma Vroege Vogels aan TBE. Het fragment van deze uitzending kun je hier beluisteren: https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/17e3f270-e0b4-42f9-8e3b-16a9df23a951/nieuwe-tekenziekte-in-nederland-zorgt-voor-hersenvliesontsteking

Besmetting met het TBE-virus door een tekenbeet

Het TBE-virus kan hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. Teken die besmet zijn met het TBE-virus kunnen dit door een beet overdragen op dieren en mensen. Bij de meeste mensen veroorzaakt een infectie geen ziekteverschijnselen. Bij mensen die wel ziek worden verloopt de ziekte in twee fasen. Na zeven tot veertien dagen krijgt de patiënt last van koorts, vermoeidheid, algehele malaise en hoofdpijn. Daarna volgt een week zonder klachten. Hierna begint de tweede fase. De patiënt krijgt ernstige hoofdpijn, koorts en hersen(vlies)ontsteking en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Op 3 april 2019 publiceerde Mens en Gezondheid dit artikel: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/173377-besmetting-met-het-tbe-virus-door-een-tekenbeet.html

Lummense tuinbouwer aan de dood ontsnapt na besmetting met TBE-virus

“Eén tekenbeet, en ik kon niet meer praten of lopen. Ik heb heel veel geluk gehad”, zegt Chris Lieten (49). De uitbater van een tuincentrum in Lummen liep enkele weken geleden tekenencefalitis of TBE op, een levensgevaarlijke ziekte die je kan krijgen door een tekenbeet. “Ik had hoge koorts en van de ene dag op de andere kon ik niet meer praten of lopen.” Een week zweefde Chris tussen leven en dood. Hij is zo goed als zeker de eerste Belg ooit die in ons land TBE opliep. De Belgische krant Het Belang van Limburg schreef hierover op 13 oktober 2018. Je kunt hier het volledige artikel lezen: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181013_03832812

Nu ook in Nederland teken­encefalitis: wat moet u weten over deze hersen­ontsteking overgedragen door teken?

Teken associeert u wellicht met de ziekte van Lyme, maar TBE (“tick-borne encephalitis”) of tekenencefalitis kan je onder meer oplopen in Oostenrijk of in het Zwarte Woud als je daar de natuur in trekt. Vorig jaar zijn voor het eerst drie besmettingen met TBE vastgesteld in Nederland, meldt het Tropisch Instituut in Antwerpen. Wat moet u weten over deze hersenontsteking die wordt overgedragen door teken? Lees het hier in het op 26 maart 2018 gepubliceerde artikel op de site van het Vlaamse VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/21/tekenencefalitis-komt-dichterbij–/

Tekenencefalitis: een lastige diagnose

In juni 2016 maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend dat er in Nederland teken waren gevonden met het tekenencefalitisvirus. Kort daarna werden de eerste twee patiënten met autochtone tekenencefalitis (TBE) gediagnosticeerd. De diagnose TBE is lastig te stellen. Hoewel er gewoonlijk een specifiek bifasisch beloop optreedt, zijn de klinische verschijnselen aspecifiek. Voor de diagnose is men vooral aangewezen op microbiologische technieken, die echter ook hun beperkingen hebben. Moleculaire technieken zijn doorgaans niet bruikbaar, omdat het virus meestal niet meer aantoonbaar is als de patiënt zich presenteert. Serologie kampt met kruisreactiviteit met andere flavivirussen. De juiste combinatie van anamnese, kliniek en laboratoriumdiagnostiek is daarom noodzakelijk voor het stellen van de diagnose TBE. Het verslag van het onderzoek van Johan H.J. Reimerink kun je nalezen in dit online PDF artikel: https://www.nvmm.nl/ntmm/artikeloverzicht/juni-2017/thema-zooenosen-tekenencefalitis/

RIVM krijgt veel vragen over nieuw tekenvirus

Op 14 augustus 2016 schreef het NOS een artikel over TBE: “Het RIVM krijgt veel vragen over het nieuwe tekenvirus dat afgelopen voorjaarvoor het eerst in Nederland werd aangetroffen. Het gaat om het TBE-virus, dat zich vanuit Rusland en Duitsland nu ook in Nederland verspreidt. Het virus kan leiden tot teken-encefalitis, een ontsteking in de hersenen”. Lees hier de volledige publicatie: https://nos.nl/artikel/2125576-rivm-krijgt-veel-vragen-over-nieuw-tekenvirus

Tekenziekte duikt voor het eerst op in Nederland

Extra reden om op te passen met beten van Nederlandse teken. Je kunt er namelijk niet alleen de ziekte van Lyme van krijgen, maar ook tekenencefalitis. Het RIVM trof het virus dat hersen- of hersenvliesontsteking kan veroorzaken aan in teken op de Sallandse Heuvelrug. Lees verder op de site van De Kennis Van Nu: https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Tekenziekte-duikt-voor-het-eerst-op-in-Nederland/8314

Voor Nederland nieuw virus ontdekt in teken

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het zogeheten teken-encefalitisvirus of TBE-virus aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in Nederland opduikt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag. Het AD schreef er over op 30 juni 2016 in dit artikel: https://www.ad.nl/gezond/voor-nederland-nieuw-virus-ontdekt-in-teken~a428c432/

Floortje Dessing kreeg naast Lyme ook TBE

De gevolgen van een tekenbeet kunnen dramatisch zijn. Het RIVM startte deze week het LymeProspect onderzoek om inzicht te krijgen in de oorzaken van klachten na de behandeling van de ziekte van Lyme. De gevolgen van een tekenbeet kunnen namelijk dramatisch zijn als de beestjes de ziekte van Lyme overbrengen. Floortje Dessing kreeg Lyme en hersenvliesontsteking TBE door verschillende tekenbeten. Bekijk de uitzending van 14 april 2014 van RTL Late Night waarin Floortje te gast is bij Humberto Tan op de site van RTL XL: https://www.rtlxl.nl/programma/rtl-late-night/62da5180-0126-a0c0-b926-cd9eff8571a0

Floortje Dessing kreeg al in 2014 TBE tijdens één van haar reizen in Scandinavië. In deze video waarschuwt ze alert te zijn op teken, want ze zitten echt overal:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s