Maar liefst 70% van de tuinen bevat teken!

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in maar liefst 70% van de tuinen teken worden aangetroffen. Deze kleine beestjes zitten dus niet alleen in het bos of het hoge gras, maar ook in het gras en tussen de borders en tegels van jouw tuin. Het was al bekend dat teken ook in tuinen leven, bleek al uit de cijfers van tekenradar.nl. Maar waar je precies een tekenbeet kon oplopen was nog niet bekend. Daarom ging bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit op onderzoek uit. Hij organiseerde een tekentelling in 30 tuinen verspreid door heel Nederland. De meest opvallende uitkomst van dit onderzoek? Dat teken ook in kortgemaaid gras zitten!

“Eerder werd gedacht dat teken alleen in borders, onder struiken en in hoog gras zouden zitten, maar ruim 25% van de teken werd gevonden in het korte gras”. Volgens Arnold zijn er zelfs veel teken gevonden op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden bijgehouden. “In 70% van de onderzochte tuinen zijn teken aangetroffen”, aldus Arnold. “In totaal vonden we meer dan 350 teken, van larven tot volwassen beestjes. Gemiddeld werden er 16 teken per 100 vierkante meter tuin gevonden”. Paar jaar lopen 1,5 miljoen mensen een tekenbeet op in Nederland. Volgens cijfers van de universiteit en het RIVM gebeurt dat maar liefst 500.000 keer in de tuin. In het bos zitten gemiddeld 4 tot 10 keer meer teken dan in de tuin, maar omdat tuinen intensiever gebruikt worden, neemt de kans op een tekenbeet daar wel enorm toe. Volgens de telling blijkt ook dat teken niet alleen in tuinen rond bosrijke omgevingen worden aangetroffen, maar juist ook in stedelijke gebieden.

Teken kunnen naast Lyme ook TBE veroorzaken. De ziekte van Lyme kan gewrichts-, huid-, zenuw-, of hartklachten veroorzaken. De Tekenbeetziekte TBE uit zich onder meer in een ontsteking bij het hersenvlies. Daarom is het heel verstandig om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Volgens Arnold kun je dat het allerbeste doen bij het tandenpoetsen. Zodat het checken van teken net als tandenpoetsen een dagelijkse gewoonte wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s