Geslaagde proloog Tour De TBE

Swifterbant, 21 augusustus 2022. Anderhalf jaar hebben we naar deze dag uitgekeken. Het idee wat is ontstaan zittend op een bankje op een zonnig terras wordt nu werkelijkheid. We gaan starten! Vandaag is het zover, de Tour De TBE begint.

We verzamelen ons vanaf 12:00u op het terrein van voetbalvereniging Swift64 in Swifterbant, waar de fietsende vrienden en hun vriend Jaap zijn opgegroeid. Bij de kantine krijgt de bezemwagen een mooi plekje, worden de goodie-bags van Stichting Tekenbeetziekte uitgestald en de De Fietsende Vrienden donatieposters opgehangen. Langzaam druppelen de eerste gasten binnen als Age plots wordt gebeld. NPO Radio 2 aan de andere kant van de lijn. Ze hebben gehoord van ons bijzondere initiatief. De presentator Frank van ’t Hof wil er graag alles over weten. Live slingert Age zijn verhaal de ether in:

Interview Age Yska live op NPO Radio 2
Age in gesprek met Frank van ’t Hof van NPO Radio 2

Inmiddels is het al aardig druk geworden. Onder de genodigden, naast familie en vrienden, ook sponsoren, locale pers en fans. De plaatselijke muziekvereniging Amor Musae begint vrolijke deuntjes te spelen. Ohhh’s en ahhh’s vallen bij het zien van de gewrapte Volvo. Gelukwensen vliegen over het voetbalterrein. De sfeer zit er al goed in.

Om 13:30u verzamelen Robert, Richard, Arjan en Age zich bij de bezemwagen, die beschikbaar is gesteld door Volvo Nieuwenhuijsse. Age, broer van de vijfde vriend Jaap, neemt het woord. In een meeslepend verhaal schildert Age de achtergrond van hun initiatief. Hij bedankt de sponsoren en de aanwezige fans. De moeder van Jaap, Corrie van Os, wordt benoemd als superfan en ontvangt het exclusieve De Fietsende Vrienden wielershirt. Stichting Tekenbeetziekten vertelt over TBE en waarom het belangrijk is om meer te communiceren over deze tekenbeetziekte. Vervolgens neemt Siem Keijzer van Volvo Nieuwenhuijsse het woord en geeft aan dat de samenwerking tussen hun, Stappenbelt en De Fietsende Vrienden een ‘match made out of heaven’ is. Age sluit af met het bedrag dat tot nu toe is ingezameld: EUR 9.335,34. Gaan we de EUR 10.000,- één dezer dagen halen??

Het is inmiddels 14:15u, hoog tijd om de tocht richting Stockholm aan te vangen! Bea Werner en Ans Philipsen van Stichting Tekenbeetziekten geven het startschot met de favoriete oranjevlag van Jaap.

De Fietsende Vrienden en de meefietsers beginnen vaan de proloog van de Tour De TBE

Op de pedalen!

Er fietsen ruim 20 personen mee met de 4 fietsende vrienden. Volvo Nieuwenhuijsse heeft een delegatie van 8 fietsers. De andere ‘trappers’ zijn voornamelijk familieleden. Al bij de eerste bocht gaat het mis. De ene groep fiets naar links, waar de andere personen naar rechts gaan. Hilariteit ten top natuurlijk. Gelukkig vinden de groepen elkaar weer en wordt er koers gezet naar de vissersplaats Urk. Vandaar via Tollebeek naar Emmeloord, waar Jaap ooit zijn eerste huis kocht. Vanuit dat huis verhuisde hij naar Stockholm. Na de nodige versnaperingen wordt er afscheid genomen van Robert, Richard en Arjan, die richting Dalen, de eerste tussenstop van de tocht, fietsen. De rest trapt weer terug naar de polderplaats Swifterbant.

Als Age éénmaal weer in de auto zit, gaat hij de fietsende vrienden achterna. Zo’n 15 kilometer voor Dalen vind hij aansluiting. Daar blijkt Robert, die al een paar dagen koorts had, uitgeput te zijn. Hij is al ver voorbij zijn grenzen gegaan en stapt af. Waar Arjan en Richard de eerste rit op de racefiets voltooien, rijden Age en Robert hem uit in de auto. Aangekomen bij de zus en zwager van Robert, die de eerste overnachting heeft aangeboden, hebben we nog een interview met Coevorder Nieuws (volgt) en SamenDalen. We eten een heerlijke pastamaaltijd en praten nog wat na over deze bijzondere dag. Daarna duiken we onder de wol. Want morgen wacht een tocht van 121 kilometer naar het Duitse Cloppenburg.

We bedanken iedereen die bij de proloog aanwezig was! Kon je er niet bij zijn? Gelukkig hebben we de foto’s nog :-). Daarom hierbij een fotoverslag van de proloog van de Tour De TBE:

De foto’s in deze video zijn allemaal gemaakt door Jan Amse

DAGRITSPONSOR: 100%NL MAGAZINE

We bedanken de dagritsponsor van deze dag: 100%NL Magazine.. Dit is gewoon het leukste blad van Nederland. Ze publiceerden al eerder het verhaal van Age en zijn broer Jaap. Van de uitgever van 100%NL Magazine ontvingen we ook het tijdschrijft Helden, waar ze het relatiebeheer voor doen. Waarvoor dank!

4 reacties op ‘Geslaagde proloog Tour De TBE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s