Ingelaste rustdag

Tappernøje – 27 augustus 2022. Ping… nog bevangen door de slaap open ik mijn WhatsApp. Een berichtje van Robert in de Jaap app. “Jongens…. Hou je vast, ik ga wat stevigs in de groep gooien om zo te bespreken: We zijn stom als we de rustdag niet serieus pogen naar vandaag te halen!”. Ik leg mijn hoofd weer op mijn kussen en laat het berichtje op mij inwerken. Nu ik langzaam wakker wordt, valt me het monotome geluid van regen die op het dak klettert veel meer op. Vandaar het berichtje van ‘De Boeselare’.

Niet veel later stap ik uit bed. Rechtstreeks lopend naar het raam. Mijn ogen zien wat mijn oren al eerder hoorde: het regent bakstenen. In de verte wat gerommel. Een blik op buienradar bevestigd het laatste. Er trekken flinke buien met onweer over Denemarken. Beneden in de woonkamer word ik begroet door Arjan. “Lekker geslapen?”. “Jazeker, en jij?”. “Mwah”. Niet veel later zijn Richard en Robert ook beneden. Het huidige weer heeft hun slaap met name vroeg in de ochtend verstoord. We gaan aan tafel zitten en dan gooit Robert de knuppel verbaal in het hoenderhok. “Het is onverstandig om vandaag te fietsen”. Richard beaamt dit. Arjan twijfelt. “We kunnen het ook een uurtje aankijken”. Ik geef aan dat we, als we nu een rustdag gaan nemen wel één-en-ander moeten gaan regelen. “Kunnen we deze locatie nog een dag langer tot onze beschikking krijgen? Bovendien, niet onbelangrijk, kan het hotel van de komende nacht verzet worden?”. Democratisch als we zijn besluiten we dat als het enigzins kan, we de rustdag van komende maandag naar vandaag gaan verplaatsen. Het regent immers nog steeds pijpestelen en zo te zien houdt dat voorlopig niet op. De weer-apps laten evenzeer zien dat de onweersbuien gedurende de dag richting Helsingør trekken. En dat in een tempo van een gemiddelde ‘Tour De TBE’ racefietser.

Regendruppels op de racefiets verraden dat het regent op onze locatie

Ik schiet in de regelstand en stuur een appje naar Pernille. “Goedemorgen Pernille, hoe gaat het? We vermaken ons prima in jouw huis. Top locatie! Maar we hebben een vraag: vandaag regent het dat het giet. En er is kans op onweer gedurende de dag. Daarom vroegen we ons af of het mogelijk is om een dag extra te blijven? Groet, Age”. Niet veel later krijgen we antwoord; “Tuurlijk mag dat”. Super! Nu nog kijken of we onze hotelovernachting kunnen omboeken naar de volgende dag. Bij het boeken was het echter heel moeilijk communiceren met het in overwegend in Deens en stønkølen Engels sprekend personeel. Dus dat belooft niet veel goeds. Plots krijgt Richard een briljante ingeving. “Kan Pernille niet bellen met het hotel?”. Dat ik dat zelf niet verzonnen heb! Dus beeldbellen we met Pernille. Zij wil dit wel voor ons doen. Om 9:22u geeft ze aan dat ze om 10:00u kan terugbellen. Ze gaan het bij Sleep2Night (ons hotel) onderzoeken of het mogelijk is. Iets over tienen volgt het verlossende appje: “Het is gelukt. Normaal doen ze het niet. Maar jullie zijn een bijzonder geval”. We hebben nu dus officieel een ingelaste vrije dag!

Als eerste bel ik daarna met Zweden. Naar de locatie waar we anders maandag een rustdag hadden. Daar hadden we maandagochtend een afspraak staan met de locale pers van Våxtorp. Of die naar de middag verplaatst kan worden? Anneke, de host van onze eerste Zweedse overnachting gaat daar in ieder geval haar best voor doen. Dan stuur ik een appje naar Pernille om haar te bedanken.

Het is dus een rustdag. Altans, voor de fietsers wel te verstaan. Voor mij betekent dit de website bijwerken. De veilingpagina van ons gesigneerde shirt moet nog worden gebouwd en de blog van de dag van gisteren nog afgemaakt. Dit laatste is het eerste wat ik doe. Terwijl Richard, Robert en Arjan boodschappen gaan halen, beweeg ik mijn vingers over het toetstenbord. Vanaf nu is het dus mogelijk om op het speciale wielershirt te bieden. Het eerste bod, gedaan tijdens de proloog, is al € 250,-, maar daar kan natuurlijk over geboden worden. Dus: wie biedt? Via de website komen er wat vragen binnen voor de TBE Q&A, die beantwoord moeten worden. We krijgen verder veel positieve reacties op onze eerdere blogs, welke ik ‘approve’, zodat ze voor de rest van de wereld zichtbaar worden. Van een fan hebben we onszelf in getekende versie gekregen. Die zijn te mooi om voor onszelf te houden, dus maak ik ze wereldkundig op onze teampagina. Op Insta plaats ik nog een Reel en op Facebook en Whatsapp laat ik weten dat het verslag over onze reis van Duitsland naar Denemarken live staat. Al met al best veel werk. Tsja lieve lezers, het leven van de bestuurder van de bezemwagen is niet louter autorijden. Nee, het is keihard werken!

Wij zijn RAAR, ofwel Richard, Age, Arjan en Robert

De lettergreep rust in rustdag wordt heel letterlijk genomen door onze fietsende helden. Ze liggen op de bank of gaan weer terug naar bed. Om de tijd te doden speelt Arjan op de Nintentdo WII Lego Star Wars, FiFa en Mario Kart. En zo tikt de tijd verder. Rond het middaguur besluit Arjan de spelcomputer uit te zetten en voor ons een roerbakhutsekluts-ei te bakken. Eerlijk is eerlijk, dat mag die vaker doen!

De regen slooft zich langzamerhand wat minder uit in Tappernøje. Een blik op buienradar leert ons wel dat het nog heftig regent in het gebied tussen Kopenhagen en Helsingør. We hebben dus de juiste beslissing genomen. Als de wolken compleet zijn uitgewrongen boven ons huisje besluiten de mannen hun fietsen te gaan schoonmaken en te prepareren voor de dag van morgen.

Wat doe je zoal op een rustdag als deze?

Je kijkt bijvoorbeeld naar de immerspannende, maar wel oersaaie Vuelta…

Robert en Arjan kijken aandachtig naar de Vuelta

Of je maakt een rustgevende wandeling van een kleine 10 kilometer door de glooiende omgeving van het pittoreske Tappernøje…

Je deelt met het thuisfront de laaste updates van onze reis…

Richard belt naar huis

En je bent een beetje recalcitrant door (niet doorvertellen) een grens over te gaan…

Tot hier en niet verder! Of stiekem toch wel?

Daarbij neem je natuurlijk op een dag als vandaag een vlog op! Ja duhh. Want zoals eerder deze blog aangegeven, kregen we via de website enkele vragen over de tekenbeetziekte TBE/FSME binnen. Maar liefst 16 antwoorden op evenzoveel vragen over Tick Borne Encephalitis hebben we reeds verzameld in onze TBE Q&A. Voor de vragen die we recent van Karin van Rossum en Marleen van Manen hebben ontvangen, nemen we vandaag speciaal de eerste aflevering van TBE Q&A TV op:

Leuk en leerzaam, toch? Mocht je nu zelf ook een vraag over TBE hebben, laat het ons gerust weten via het contactformulier. Wie weet zit jouw vraag dan wel in de volgende aflevering van TBE Q&A TV.

Muzikale afsluiting van de rustdag

Voor het eerst tijdens onze speciale reis wordt de gitaar uit de koffer gehaald. Robert weet in de schemering van de avond als geen ander de gevoelige snaar te raken bij de overige Fietsende Vrienden. Zo wordt een dag die met hevige neerslag begon, afgesloten met zonnige singer-songwriter-liedjes. Onze Zutphense creatieveling speelt onder andere “Call of the Dessert” en wat nieuwe nummers uit zijn repetoire. Wil jij ook in dezelfde relaxte sfeer geraken als wij dat deden deze avond, luister dan eens wat songs van Robert op zijn Spotify pagina.

Robert raakt de gevoelige snaar

Na deze muzikale tractatie ruimen we de boel in het huisje op. We maken ons klaar voor de dag van morgen. Die zal ons via 118 Deense kilometers naar de havenstad Helsingør brengen. Daar kunnen we Zweden al ruiken.

Tot de volgende blog! Sportieve groet, Age

2 reacties op ‘Ingelaste rustdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s