Verslag vanuit het wielergekke Denemarken

Helsingør, 28 augustus 2022Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour De TBE start deze in Denemarken. Het land van wielerheld Jonas Vingegaard. Nog voordat er een kilometer gereden is, wordt er al een belangrijke taak vervuld: Het aftekenen van Tappernøje op onze motorkap. Heel voorzichtig zien we een traantje van geluk bij Sharon Pedersen als we haar vragen dit voor ons te doen.

De etappe van vandaag brengt ons van Tappernøje naar Helsingør. Honderdvijfentwintig kilometers door het land waar eerder dit jaar de tourkaravaan doorheen raasde. Met 470 hoogtemeters en 530 laagtemeters eindigen we 60 meter lager dan gestart. Daar hoef je geen groot wiskundige voor te zijn. Volgens de renners en kenners wordt het vandaag toch een redelijk vlakke rit. Arjan van Egmond staat inmiddels klaar bij de startlijn, terwijl de andere fietsers nog druk in de weer zijn om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten.

Even later schieten de renners uit de startblokken. De vraag die het wielrenbeminnend publiek bezig houdt is of Arjan het vandaag lukt om zijn gele leiderstrui te behouden? Aan het team vanDe Fietsende Vrienden zal het in ieder geval niet liggen. Zij worden door de Deense toeschouwers overal waar ze komen vriendelijk begroet met “Hej”. Richard Drenth, één van de kopmannen van het DFV team had zich van te voren geen voorstelling kunnen maken van wat hij tegen zou komen in Denemarken. “Ik ben heel verrast door de hartelijkheid van de plaatselijke bevolking. Als we ergens een nacht langer willen slapen, zeggen ze zonder na te denken ‘Ja’ en als we een hotel door omstandigheden moeten omboeken, draaien de Denen hun hand daarvoor niet om. Hun enthousiasme is aanstekelijk. Ik verwacht dat de sfeer en de omgeving vandaag ook perfect zullen zijn”.

Tijdens de eerste uurtjes trappen Arjan, Richard en Robert in de boter. Soepeltjes wordt er langs kastelen en door authentieke kustplaatsjes gefietst. Heuveltjes op en wegen met vals plat worden en danseuse genomen. Zo te zien hebben de alledrie goede benen. En fietsen als een ware ‘pedaleur de charme’. In een waaier rijdend beseffen de fietsers dat dit gedeelte van Denemarken veel mooier is dan het Denemarken van gisteren.

Ploegleider Age is trots op zijn team. “Deze rit zal een prachtige afsluiting van een bijzondere week zijn. Een week die begon met een memorabele proloog. Magnifiek hoe diverse media verslag deden van ons initiatief. Niet te bevatten is daarnaast de hartelijkheid waarmee we iedere avond werden ontvangen door de locale bevolking. Eten stond klaar, evenals de bedden. Dit gaf ons steeds weer de kracht om met frisse benen aan de rit van de volgende dag te beginnen. Wat ook indrukwekkend is, zijn alle aanmoedigingen van onze fans. Dat werkt prestatieverhogend, niet alleen bij de drie wielrenners, maar zeker ook bij mij. Met al deze aandacht zullen we zeker ons doel bereiken van deze Tour De TBE, namelijk meer aandacht voor de tekenbeetziekte Tick Borne Encephalitis”.

Een kleine 5 kilometer voor de badplaats Solrød Strand demareert gangmaker Arjan met een snelheid van boven de 60 kilometer uit de kopgroep en neemt een kleine voorsprong op de andere renners. Hiermee pakt hij de nodige bonificatiepunten. De renner uit Lelystad heeft zijn gele trui de danken aan Jaap. Met hem in zijn gedachten vliegt hij over het glooiende Deense landschap. “Jaap bleek in 2012 nog wel een fietstruitje te hebben. Ik weet niet meer of hij die mee uit Zweden heeft meegenomen of dat die nog bij familie in Nederland lag, maar ik kreeg die trui, een heuse Gele Trui van Nike. Best een prima truitje”. We deden hier al eerder verslag van in de blog ‘De gele trui en Abba‘. Ga die vooral ook lezen. Net als Robert en Richard rijdt Arjan de Tour De TBE om de gedachte aan Jaap hoog te houden.

Niet veel later wordt het gat met gestrekt tempo door Richard en Robert met de grote molen dichtgereden en fietsen de helden gedrieën verder. Dat De Fietsende Vrienden een geweldige ploeg is, blijkt ook uit het enige incident van vandaag. Geletruidrager Arjan reed lek.

Gelukkig voor hem precies op de plek waar was afgesproken om te gaan lunchen, want je rijdt de Tour de TBE niet op alleen een ochtendboterham met pindakaas. Dat betekent dus dat de volgauto, met alle fietsonderdelen, ook ter plekke is. Meesterknecht Robert schiet Arjan snel te hulp. “Naast vrienden voor het leven zijn we tevens de beste ploeggenoten ter wereld. We gaan voor elkaar door het vuur. Bij een lekke band van de één staan de kameraden direct voor de ander klaar om helpen. Zo kan er in iedere situatie weer doorgereden worden”, aldus Robert.

Bij een geoliede machine als De Fietsende Vrienden hoeft de ploegleider niet telkens achter zijn team aan te rijden. Arjan, Richard en Robert kennen hun verantwoordelijkheden en weten wat er nodig is om veilig bij de eindbestemming aan te komen. Dat zorgt ervoor dat Age er soms eventjes tussenuit knijpt en de toerist kan uithangen. Als Kopenhagen opdoemt, bedenkt hij zich geen moment en neemt de afslag richting “De Kleine Zeemeermin”. Hij kan het niet laten om enkele foto’s te schieten, ééntje zelfs in opdracht van de geletruidrager.

Ondertussen hebben Arjan, Richard en Robert de wind in de rug en kan er flink tempo gemaakt worden. Er word continu boven de 30Km per uur gereden met uitschieters boven de 60. Hoewel op dat moment de renners het nog niet over hun tong durfden te krijgen, kon het eigenlijk niet anders dan dit de gemiddeld snelste rit tot nu zou worden. “Ik dacht wel: we komen dichterbij, maar we zijn er nog niet. De streep ligt in Helsingør”, zegt Arjan. “Wat als we achter een grote groep langzame fietsers komen en daardoor het gemiddelde tempo flink omlaag gaat? Ik wilde het gewoon nog niet zeggen.”

Met de finishlijn in het zicht wordt het tempo wederom flink ogeschroefd door De Fietsende Vrienden. Ze kachelen door na het zien van het rode vod en maken zich op voor een massasprint. De koers van vandaag wordt de laatste meters flink hard gemaakt. Zelfs met dit tempo kunnen de mannen telkens nog verdapperen. Wie gaat deze rit winnen? De sprint wordt aangetrokken door Robert. Arjan en RIchard springen op souplesse direkt in zijn wiel. Ze zitten in een zetel. Het wordt nu echt spannend. Maar sportief als ze zijn, komen de fietsende kameraden uiteindelijk gezamenlijk over de finish. Samen uit, samen thuis, samen winnen.

Het tempo lag op het eind van de koers zo hoog dat de drie renners te snel voor de bezemwagen bleken te zijn. De fietsende helden kwamen zelfs ruimschoots eerder aan bij Hotel Sleep2Night aan als hun soigneur alias ploegleider Age. Die had ‘in de bus’ overigens wel goed nieuws: “We zitten al bijna op € 11.000,– euro aan donatiegeld voor het goede doel (gaan we het streefbedrag van € 12.500,- halen?). En er is een bod van maar liefst € 500,- gedaan op het gesigneerde De Fietsende Vrienden shirt. Chapeau! Nog zo’n positieve dagafsluiter: Arjan mag natuurlijk zijn gele trui behouden!

Na het terugblikken op de eerste 7 ritten, durven De Fietsende Vrienden het hardop te zeggen. “Het is eigenlijk ongelovelijk wat we de eerste week van onze Tour allemaal al hebben gedaan. Dat belooft veel voor de komende week.” En de Tour De TBE wacht op niemand, dus morgen volgt er weer een verslag. Dan rijden de vier vrienden hun geliefde land Zweden binnen.

Het begin van het einde van de eerste week Tour De TBE

Ode aan de Tour De France

We reden vandaag door Denemarken. In deze 7e rit van de Tour De TBE reden we van Tappernøje naar Helsingør. Een deel van de tocht lag tussen Roskilde en Kopenhagen. Beide steden die dit jaar zijn aangedaan door de Tour De France. De bovenstaande blog is een ode aan deze Tour De France, aan de vriendelijke Denen, aan de landelijke wielerheld Jonas Vingegaard en aan de Nederlandse wielerploeg Jumbo Visma. Deze web-log is daarom geschreven als ware het een echt wielerverslag. Wij hebben ervan genoten om hem te maken. Age is er zelfs speciaal voor Kopenhagen ingereden om een stukje van het parcours te lopen en op de foto te zetten. Met deze blog vertellen we ook Jaap zijn verhaal. Hij hield van De Tour en moedigde Arjan aan om te gaan wielrennen door hem 10 jaar geleden een officiele gele trui van Nike te overhandigen.

Een deel van het parcours van de proloog van de Tour De France van dit jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s