De emotionele laatste rit van de Tour De TBE

Ekerö, 6 september 2022Hey Jaap, we hebben een fietstocht gemaakt, die we nooit meer zullen vergeten. De Tour De TBE reden we voor jou en iedereen die te maken heeft met de tekenbeetziekte TBE. Het was mooi om vanuit ‘ons’ dorp naar jouw laatste rustplaats te fietsen. We hebben de herinnering en onze vriendschap opnieuw geijkt. Door een nieuw hoofdstuk te schrijven waar jij deel van uit maakte. Elke tegenslag hebben we overwonnen door jouw bikkelschap in gedachte te nemen. We vertrokken op 21 augustus 2022 met 5 vrienden, wij en jij. We hebben jouw verhaal verteld. Jouw dood levendig omgezet in nut. Er is al die tijd aandacht gewekt voor de gevaren van de tekenbeetziekte TBE. Vandaag, op jouw verjaardag gaan we proosten bij je graf. Nabij dat mooie plekje bij het witte kerkje aan het water.

Uiteraard tekenen we ook vandaag op jouw verjaardag de motorkap van de volgauto een plaats af. Dit maal de één-na-laatste plaats, namelijk jouw geliefde Stockholm. Je broer Age heeft vandaag de eer.

We zijn er bijna. Gisteren werden we vreugdevol verwelkomd in Stockholm en hebben we jouw dochters ontmoet. Vandaag rijden we in een kleine 30 kilometer naar de wikte kapel in Ekerö. De kapel die zoveel voor je heeft betekend. In de route ernaartoe fietsen we langs punten die een belangrijke betekenis hebben gehad in jouw leven; Waar je op de metro stapte naar jouw werk. Waar jouw dochters naar school gingen. Waar je woonde. Waar je leefde. Waar je trouwde. Waar je rouwde. Waar je ziek werd. We staan bij ieder punt stil en denken aan jou. Van alle ritten van onze Tour De TBE staan we vandaag namelijk het meest stil bij jou.

Aangekomen bij de witte kapel in Ekerö voelt het dubbel. Enerzijds zijn we trots dat we de 1.600 kilometer van de Tour De TBE hebben volbracht, anderzijds brengt het ons ook terug naar eind 2017 toen je overleed. Wanneer we aankomen bij jouw laatste rustplaats, plengen wij de nodige traantjes. Want dat we hier nu staan als hechte vrienden, dat komt door jou. En dat voelt bitterzoet.

 Robert en Linda zingen bij jouw laatste rustplaats nog Chapel on the Hill. Dit nummer is geheel geschreven ter ere van jou.

Chapel on the Hill

Refrein:

I hear bells are ringing
from the chapel on the hill
I hear them ringing
and I know whats going on, but still….

On these sacred ground these bells once rang
On your wedding day when you made the pledge
Now I’m standing here watching the sun shine
while my tears flow down to the waters edge

Refr.

Yeah they rang to celebrate salvation
For two of your daughters here on this hill
Now I’m watching them beautiful young girls
trying to swallow this bitter pill

Refr.

Here near the white chapel on the hill
where you can look over the water in the shadow of a tree
your bones in ashes will meet the earth
But your spirit will be forever part of me

Daarma proosten we nog met jouw favoriete bier op het leven!

Als iets ons de afgelopen 17 dagen duidelijk is geworden is het dat er nog zoveel liefde is in de wereld. Liefde van mensen die ons een overnachting hebben aangeboden. Liefde van mensen die vragen naar jouw verhaal. Liefde van medewerkers van de stichting Tekenbeetziekten, die ons altijd hebben ondersteund met de juiste kennis. Liefde van mensen die ons doel, meer aandacht voor TBE, financieel ondersteunen. Liefde van sponsoren die ervoor hebben gezorgd dat we het maximale uit onze tocht konden halen. Liefde van TBE patiënten, die blij zijn met de aandacht voor hun slopende ziekte. Liefde van alle supporters met liefdevolle berichtjes en reacties. Zonder al die liefde hadden wij niet kunnen doen wat we hebben gedaan tijdens onze Tour De TBE.

We hebben onze passie gevolgd, we hebben nieuwe dingen ondernomen en onszelf opnieuw uitgevonden, we hebben geloofd in ons eigen kunnen, geen angst gehad om in het diepe te springen en vooral genoten van alle kleine dingen die we hebben gezien en meegemaakt. Het zijn de levenslessen die we van jou hebben geleerd. Die we in de voorbereiding en gedurende de Tour De TBE tot leven hebben gebracht met jou in onze gedachten. Het zorgde ervoor dat wat we anderhalf jaar geleden hebben bedacht, nu succesvol hebben afgesloten.

Dank je voor alles vriend. Voor altijd in onze gedachten. Voor altijd blood brothers. Voor altijd brothers n arms. Don’t stop us now!

Laten we proosten op het leven en op de liefde. Skol!

Een foto vanaf de favoriete plek in Stockholm van jouw dochters. Wat een mooie plek!

Ps. Als afsluiting hebben we met zijn vieren de laatste plaats van onze Tour De TBE afgetekend: Ekerö

6 reacties op ‘De emotionele laatste rit van de Tour De TBE

 1. Wat een prestatie, en wat een mooie reis voor jullie vriendschap en voor een hele belangrijke missie de bestrijding van TBE. Age je hebt met je mooie verslagen de hele reis levendvgemaakt
  Veel succes verder
  Met vriendelijke groet

  Like

 2. Age zoon van mij, wat heb je een lieve, emotionele en prachtige brief, naar je broer geschreven
  Wij hebben het wel een aantal keren gelezen. Man wat zijn wij trots op jou en de andere bijzondere vrienden.
  Ik denk dat wij alle geschreven stukken nog diverse keren zullen lezen. Man wat hou ik van jullie..jullie zijn toppers. Wij hopen dat jullie met de verhalen heel veel mensen hebben bereikt en dat de stichting tekenbeet er nu ook meer aandacht aan gaat besteden.

  Like

 3. Met veel plezier heb ik de blogs gelezen van jullie bijzondere Tour de TBE. Erg indrukwekkend wat jullie hebben gepresteerd ter nagedachtenis aan mijn neef Jaap en om aandacht te vragen voor de vreselijke ziekte TBE. Jullie zijn kanjers! Jaap zal supertrots op jullie zijn.

  Like

 4. Heel bijzonder jullie tocht met veel herinneringen aan Jaap. Wat een onderneming en mooi doel. Mooie verhalen en prachtige foto’s. Erg knap hoe jullie dit vorm hebben gegeven.
  Jullie hebben je werk gedaan en mogen nu uitrusten en nagenieten. Heel erg bedankt voor jullie grote werk. Groet Erika.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s